מחסור חסר תקדים (הגדול ביותר מזה 14 שנה) בשוק הדירות להשכרה בארה"ב מביא לעליית מחירי הנדלן בארה"ב
על מה מדובר? מי שעוקב אחרי שוק הנדלן בארה"ב בכלל ושוק הדירות להשכרה בפרט יודע שכבר מספר שנים שהביקוש לדירות להשכרה עולה על היצע הדירות הקיים. מה זה בעצם אומר? שיש מעט מדי דירות להשכרה ויותר מדי אנשים שרוצים לשכור דירה בארצות הברית. הדבר כמובן מוביל לעליית מחירי השכירות במדינה. ואיך זה רלוונטי אלינו? פשוט מאד – רכישת נכס בארה"ב של היום היא השקעה כדאית. אם רוכשים נכס מתוך כוונה להשכיר אותו, אז כמובן שכשמחירי השכירות עולים התשואה שלנו על הנכס עולה ונרוויח ממנו יותר כסף מדי חודש.
מה אומרים הנתונים בשוק השכירות בארה"ב?
על פי הנתונים – ברבעון מספר 3 של שנת 2014 הייתה חסרה כמות בלתי נתפשת של 350 אלף דירות להשכרה. מי הנהנים הגדולים מכל הסיפור? הגופים המוסדיים וחברות ההשקעות הגדולות שיש להן הון רב ואפשרות לרכוש דירות ולהשכירן לכל המרבה במחיר.
למה זה קורה ואיך הגיעה ארה"ב למצב הזה?
הבעיה העיקרית היא איטיות הבנייה. קצב הבנייה בארצות הברית לא מספיק מהיר. זאת, בנוסף לעובדה שיותר ויותר אמריקאיים, בגלל קשיי מימון כאלה ואחרים, מעדיפים לשכור דירה במקום לקנות אחת הביאו למחסור החמור בדירות להשכרה. מה שמדהים בכל הסיפור הוא שלא רק שמשכירי הדירות כבר מרוויחים מזה 5 שנים, כתוצאה מהמצב הנדיר בשוק הנדלן האמריקאי, עכשיו הם מרוויחים אפילו יותר, משום שבאפשרותם להעלות את מחירי השכירות לשוכרים שלהם ולהגדיל הכנסה. ומה עם השוכרים אתם שואלים? הם קהל שבוי בידיהם של המשכירים ואין להם הרבה ברירות מלבד לשלם את דמי השכירות הגבוהים יותר.
בכמה צפויים לעלות דמי השכירות בארה"ב?
התחזיות מדברות על עלייה של 3.5% בשוק הדירות להשכרה כבר בשנת 2015. זאת במקביל לעלייה של בסביבות 2.5% בשוק הבתים למכירה שגם הוא נמצא במגמת עלייה מתמשכת. הדבר נכון גם לגבי משרדים להשכרה, שם צפויה עלייה דומה.
ומה הקשר לישראל?
אי אפשר להתעלם מהדמיון הרב שבין ענף הנדלן האמריקאי למקבילו הישראלי. בעקבות עליות המחירים הדרמטיות בשני השווקים, יותר ויותר אנשים נאלצים לדחות את חלומם לרכוש בית משלהם ונאלצים להסתפק במגורים בשכירות. כזכור, בעקבות משבר 2008 ישנם היום בארה"ב עדיין מיליוני אנשים מחוסרי בית שבתיהם עוקלו. עובדה אותה מנצלים משכירי הדירות לעשיית רווחים.