המצב הנוכחי בשוק הנדל"ן בארה"ב, בו מחירי הנכסים נמוכים ונכסים רבים נמצאים בידי המוסדות הפיננסים, אינו מקרי. למצב זה קדם משבר כלכלי חריף שהשפיע על כל תחומי החיים במדינה והזכיר לרבים מתושבי ארה"ב את המשבר הכלכלי הגדול ביותר שידעה המדינה בשנת 1929, המוכר לנו בתור The Great Depression.
אז איך זה שוב קרה?
למשבר שהחל בשנת 2007, אשר מכונה בלועזית The Great Recession, קדמו מספר אירועים, אשר חלקם מאד דומים לאירועים שהתרחשו גם לפני פרוץ משברים גדולים קודמים בכלכלה האמריקאית. לפניכם מספר גורמים מחברים שיש הטוענים כי הם משותפים לכל אחד מארבעת המשברים הכלכליים הגדולים שחלו בארצות הברית מיום היווסדה. אם תרצו, אלו הם תנאים אופטימליים להיווצרות משבר כלכלי חריף.
– הבנק המרכזי בארה"ב (ה-FED) נקט במדיניות מוניטרית מרחיבה – שער הריבית במדינה הורדו לרמה נמוכה והבנקים איפשרו ללקוחותיהם לקיחת הלוואות מופרזת והביאו למצב של נזילות כלכלית רבה מדי בידי הציבור.
– במשק האמריקאי שררה אופטימיות עסקית גבוהה והוא היה במצב של צמיחה כלכלית הולכת וגדלה ומינימום אבטלה.
– מחירי הנדל"ן והמחירים בשוק המניות (פיננסיים) גם הם היו במגמת עלייה – דבר שהביא להיווצרות בועות בתחומים אלו.
ואז הגיע סוף שנת 2007 ועמו המשבר הגדול
בחודשים האחרונים של שנת 2007 המשק האמריקאי הגיע לנקודת הרתיחה. הבועות בשוק הנדל"ן ובשווקים הפיננסיים הפכו גדולות מדי והתפוצצו. כתוצאה מכך חלה ירידת מחירים דרמטית בשווקים אלו שגרמה לחדלות פירעון – ערכם של הנכסים הנמצאים בידיהם של האזרחים ירד באופן דרסטי ומצבם הכלכלי התערער בין לילה. הבנקים, אשר נתנו לאותם אזרחים הלוואות ביד רחבה נכנסו למשבר בעצמם. האזרחים לא היו מסוגלים להחזיר את ההלוואות ולבנקים לא נותרה ברירה, אלא להפקיע נכסים של אותם אזרחים ולשאת בהפסדים הרבים עליהם כתוצאה מירידת ערך הנכסים. כל אלה ועוד הובילו למיתון בארה"ב ולעלייה ברמת האבטלה במשק.
שיאו של המשבר הגיע ב-15/9/2008 עם קריסת בנק ההשקעות הגדול Lehman Brothers. הממשל האמריקאי, שעד לקריסתו של הבנק הנ"ל עוד עזר להציל חלק מהבנקים ומהמוסדות הפיננסיים הגדולים במדינה מנפילה, החליט שאינו יכול לסייע במקרה זה והביא את המשבר לנקודת שיא. לאחר קריסת Lehman Brothers הבינו קובעי המדיניות בממשל האמריקאי שחייבים להתערב על מנת להביא לסיום המשבר ולתחילת ההתאוששות. הריבית של הבנק המרכזי האמריקאי הורדה לרמת המינימום (עד לאותו רגע הריבית מעולם לא ירדה מתחת לשיעור של 1%) והונהגה מדיניות מוניטרית מרחיבה. מדיניות זו היא הסיבה לכך שההתאוששות ממשבר 2007 הייתה מהירה יחסית למשברים קודמים. כיום, סוף שנת 2013 המשק בארה"ב כבר התאושש כמעט לחלוטין ומחירי הנדל"ן נמצאים במגמת עלייה מתמדת. לשם השוואה, ההתאוששות של המשק האמריקאי מהמשבר בשנת 1929 נמשכה קרוב ל-10 שנים.
לסיכום
המשק האמריקאי בכלל, ושוק הנדל"ן בפרט חזרו לעצמם ונמצאים כיום במצב טוב ויציב. לא יעבור זמן רב עד שמחירי הנכסים והדירות בשוק הנדל"ן יעלו שוב, ולכן זהו הזמן הנכון ביותר להשקיע בנדלן בארצות הברית. כמובן שבתחום הזה לעולם אין ודאות, וקשה מאד לחזות האם ומתי יתרחש המשבר הגדול הבא. מסיבה זו כדאי לנצל הזדמנויות שנקרות בדרכנו ולא להמתין עד שהרגע יחלוף ובועת הנדל"ן הבאה תתפוצץ. לפניכם גרף המתאר את שינוי המחירים בשוק הדירות בארה"ב בין השנים 2007 ל-2013. כפי שאפשר לראות השוק במגמת עלייה מתחילת שנת 2012.