ריכזנו עבורכם מספר מושגי נדל"ן בסיסיים שחשוב להכיר. מתכננים להשקיע בשוק הנדל"ן בארצות הברית? מה יותר טוב מאשר לבוא מוכנים?
Buyers Market: בעברית: שוק של קונים – כך מכונה שוק הנדל"ן הנוכחי בארצות הברית. בשנה האחרונה נרכשה כמות בלתי נתפסת של נכסים בארה"ב על ידי משקיעים זרים. זאת בעקבות סימני התאוששות של השוק והצפי העתידי לעליית מחירים משמעותית.
Mortgage: בעברית: משכנתא – זוהי הלוואה שנותן בנק או מוסד פיננסי אחר, בתמורה לקבלת בעלות על חלק מהנכס שלנו. המשכנתא מיועדת עבור מי שאין ביכולתו לעמוד בעלויות הכספיות הגבוהות של רכישת נכס. בישראל למשל, רוב האזרחים אינם מסוגלים לרכוש נכס בכוחות עצמם, ולכן נעזרים במשכנתא. בשנת 2007 החל בארה"ב משבר האשראי הגדול שהביא לכך שלמרבית בעלי הנכסים לא ניתנה האפשרות לקבל משכנתאות נוספות. כתוצאה מכך לרבים מהם לא הייתה ברירה, והם אולצו לוותר על נכסיהם שעוקלו על ידי המוסדות הפיננסים, לשם החזר הלוואה.
Underwater Mortgage: בעברית: משכנתא שקועה (מתחת למים) – משכנתא נחשבת שקועה כאשר העלות הכוללת שלה גדולה מהשווי הנוכחי של הנכס. שם נוסף למשכנתא שקועה הוא: Negative Equity. דוגמא למשכנתא שקועה: נניח שאנחנו מחליטים לקנות נכס במחיר של 100,000$, אך באפשרותנו לשלם רק 25% ממחירו, כלומר נשלם 25,000$ ועל יתר הסכום (75,000$) ניקח משכנתא מהבנק. במצב רגיל המחירים בשווקי הנדל"ן נמצאים במגמת עלייה מתמדת, אך נניח כעת שמתרחש אירוע מכונן כלשהו (פיצוץ בועת נדל"ן למשל) והמחירים בשוק מתחילים לרדת. הדבר גורם לירידה בשווי הנכס שכעת מוערך בכ-70,000$. מצב כזה הוא בעצם משכנתא שקועה של 5000$. גובה המשכנתא המקורית שנלקחה (75,000$) גדול יותר משווי הנכס הנוכחי (70,000$).
Trust Account: בעברית: חשבון נאמנות – כחלק ממסלול רכישת נכס, עליו ניתן לקרוא עוד על ידי לחיצה כאן, מגיע השלב בו הלקוח (הצד הרוכש = המשקיע) מעביר את כספי הרכישה לעו"ד מטעמה של חברת הנאמנות, אשר מתמחה בעסקאות מסוג זה, שמכניס את הכסף לחשבון נאמנות. חשבון זה הוא מעין חשבון זמני בו נשמר הכסף עד לסגירת העסקה מול המוכר (בעל הנכס הנוכחי) בארה"ב. רק לאחר השלמת העסקה מועבר הכסף מחשבון הנאמנות, בו הוא מאוחסן, אל מוכר הנכס, שמצדו, מחויב להעביר את שטר הבעלות על הנכס למשקיע (בעליו החדשים של הנכס).
Foreclosure: בעברית: כינוס נכסים – מדובר בנכסים שבעליהם לא הצליחו לעמוד בתשלומי המשכנתא עליהם או לחילופין לקבל עליהם משכנתא נוספת, וכתוצאה עוקלו על ידי המוסדות הפיננסים שנתנו להם את המשכנתא הראשונית. כאשר הנכס מעוקל על ידי הבנק או מוסד פיננסי אחר כלשהו הוא מוצע למכירה במחיר נמוך בהרבה משוויו המקורי. משקיעים רבים רואים בנכסים מסוג זה הזדמנות חד פעמית לרכישת נדל"ן במחיר אטרקטיבי, בעוד הם ממתינים לעלייה עתידית בשווי הנכס לצורך מכירה עתידית ועשיית רווח נאה על הדרך. להשקעה זו אכן יתרון בולט והוא המחיר הזול בו נקנה הנכס, אולם מדובר באליה וקוץ בה, משום שנכסים שעוקלו הוזנחו במשך זמן רב בלי שאף גורם יתחזק ויתפעל אותם כמו שצריך, ועל כן יזדקקו לשיפוץ ותחזוקה לאחר רכישתם.
Durability: בעברית: שרידות – מונח בו נעשה שימוש רב בקרב משקיעי נדל"ן ומשמעותו היא שלא משנה באיזה מצב נמצא השוק (גם אם המצב לא טוב), אם נמתין מספיק זמן הוא לבסוף יתאושש ויחזור לעצמו. או במילים אחרות, "הסטטיסטיקה מתיישרת".