אם בעבר השקעה בנדל"ן בארה"ב עבור ישראלים נחשבה לאפיק מסוכן להשקעה, הרי שבעקבות משבר המשכנתאות בשנת 2008, היום יותר ויותר ישראלים מגלים תחום זה, ורוכשים בתים בכל חלקי ארה"ב. השקעה בנדל"ן באזורים בהם יש ביקוש גבוה לשכירות מכניסה בקלות תשואה שנתית דו-ספרתית המשולמת ישירות לחשבון הבנק מדי חודש. אז איך מתבצעת הקניה ומה היתרונות של השקעה בנדל"ן דווקא בארה"ב?
איך מתבצע מבחינה טכנית תהליך של קניית בית בארה"ב?
שוק הנדל"ן בארה"ב הוא שוק תוסס ודינמי. בכל יום מתבצעות עשרות אלפי עסקאות נדל"ן, ומשקיעים מכל העולם נוהרים להשקיע ברחבי היבשת. לאחר איתור הנכס ובדיקה מקיפה שלו, מתחיל תהליך רכישה קצר ופשוט. בכל רכישה של בית בארה"ב מתבצע תהליך מסודר וקבוע של העברת הבית על שם הקונה (המקביל להעברה בטאבו) באמצעות חברה המכונה "חברת טייטל".
חברות הטייטל משמשות בתפקיד דומה לתפקידו של עורך הדין המעורב בעסקה. הצדדים חותמים על חוזה סטנדרטי, וסכום התשלום מועבר לחברת הטייטל. זאת בודקת שאין חובות ושעבודים על הנכס (דוגמת חוב מים, משכנתא שלא נסגרה או כל שעבוד שהוא) ומעבירה את סכום הרכישה למוכר בניכוי עמלת תיווך (אם היה מעורב מתווך בעסקה), חוב קיים (אם התגלה כזה), מיסים ועמלה המשולמת לחברת הטייטל עצמה.
חברת הטייטל מעבירה את פרטי פעולת המכירה לרשויות ומוודאת את שינוי שם הבעלים ברשומות. המסמך שנמסר למוכר מכונה "טייטל" והוא ההוכחה לבעלות על הבית. מרבית חברות הטייטל מספקות ביטוח במקרה של טעות או של הונאה (כמו חוב שנשאר על שם הבית או מכירה שבוצעה על ידי אדם שניסה להתחזות לבעל הבית), ומכסות את העלויות הנובעות מכך.
מדוע כדאי להשקיע בקניית בית דווקא בארה"ב?
לרכישת בית בארה"ב יתרונות רבים. מחירי רכישת הבתים נמוכים משמעותית מרכישה בארץ, ובמרבית האזורים עלות רכישת בית כיום נמוכה משמעותית מעלות הבנייה שלו. ניתן לרכוש בתים פרטיים בארה"ב באזורים מבוקשים במחירים של כמה עשרות אלפי דולרים, בעוד מרבית הדירות בישראל באזורים המבוקשים מתחילות ממאות אלפי דולרים ועד למיליונים. לראיה, קיימות חברות ישראליות הבונות הן בישראל והן בארה"ב ומשווקות פרוייקטים משתלמים דוגמת אדם שוסטר פרוייקטים לבנייה, ומחירי הפרויקטים נבדלים בהתאם, בהשוואה בין שתי המדינות.
בנוסף, מחירי השכירות בארה"ב נשארו יציבים לאורך השנים. משבר המשכנתאות, בעקבותיו אלפי בעלי בתים שלא עמדו בתשלומי המשכנתא עברו למגורים בשכירות, יצר ביקוש גבוה אף יותר לדירות ולבתים להשכרה. החקיקה במרבית האזורים בארה"ב מיטיבה עם בעל הבית ולא עם השוכר במקרה של אי תשלום השכירות, וניתן לפנות שוכר שאינו עומד בהתחייבויותיו בתהליך מזורז. בעוד בהשקעה בנכסים בישראל, אחוז הרווחים משכירות עומד על אחוזים בודדים, תשואה מהשקעה בארה"ב מתחילה לרוב מ-12% ומעלה, והופכת את ההשקעה בארה"ב לכדאית ביותר בהשוואה להשקעה בישראל.